surdej

Surdej opskrift

4-6 dage

1 portion

INGREDIENSER
3 dl vand
1,5 dl hvedemel
1,5 dl rugmel

OPFRISKNING
1 dl surdej
2 dl vand
2 dl mel

FREMGANGSMÅDE
Pisk alle ingredienserne godt sammen, så dejen er fri for klumper. Kom surdejen i en beholder og læg låget løst på toppen, så surdejen kan ånde.

Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage. Rør i den et par gange om dagen (jeg gør det, når jeg alligevel er i køkkenet morgen og aften. Hvis surdejen ikke lugter surt, skal den stå et par dage mere. Den kan godt begynde at skille, men det gør ikke noget.

Nu er surdejen klar til bagning. Efter første brug af surdejen, er det tid til at friske den op.

OPFRISKNING
Alle ingredienser piskes sammen (gerne i en ny ren beholder), og eventuel overskydende surdej kasseres. Surdejen er bedst efter 8-24 timer, men kan holde sig 2-3 dage på køkkenbordet, før den igen skal friskes op. Jo ældre surdejen er, jo mere sur er den.

HOLDBARHED
Hvis surdejen ikke skal bruges i en periode, kan den holde sig i køleskabet 1-2 uger. Inden den skal bruges igen, tages den ud af køleskabet, og står på bordet 2-3 dage. Herefter friskes den op, og efter et døgns tid er den klar til brug.

OPSKRIFTER
Prøv dette hurtige rugbrød, som kan ikke skal hæve i flere døgn, eller rør en dej om aftenen og bag friske koldhævede surdejsboller næste morgen.