blomkålsgratin

Blomkålsgratin med ost

45 minutter

4 personer

INGREDIENSER
1 blomkål (ca. 600 gram)
2 løg
3,5 dl mælk
2 spsk mel
3 æggeblommer
3 æggehvider
150 gram revet ost
Revet muskatnød
Salt og peber
Rasp
Hakket persille

Jeg er vild med blomkål! Dampet, most eller bagt – og så med lidt smeltet smør og salt. Danske blomkål er selvfølgelig de bedste, de smager af meget mere. Blomkålsgratin er en rigtig klassiker fra mors køkken, og jeg fik det ofte som barn. Denne opskrift indeholder mindre fedt end min mors, men til gengæld er der ost i saucen. Selv Sejer, som ikke bryder sig om blomkål, bad om rester til sin frokost dagen efter.

FREMGANGSMÅDE
Del blomkålen i små buketter og kog dem i 3 minutter. De skal stadig have bid i, så de holder formen.

Snit løg og svits dem på en pande til de bliver blanke.

Pisk og mel sammen og bring det i kog til det tykner. Tilsæt æggeblommmer og revet ost (bruger mager ost for en fedtfattig blomkålsgratin) og rør godt rundt. Krydr med salt, peber og muskatnød, og vend blomkål og løg i saucen.

Pisk æggehviderne stive og vend dem i saucen.

Smør et ildfast fad et tyndt lag smør og kom lidt rasp i bunden. Roter fadet og ryst raspen rundt så det klistrer til smørret op af kanter. Kom blomkålsmassen i fadet og drys lidt rasp på toppen.

Bag blomkålsgratinen i 30 minutter ved 200 grader. Pynt med lidt hakket persille. Hvis ikke har behov for at spare på fedtet, sætter lidt smørsauce lige prikken over i’et!

Server blomkålsgratinen til fx. dampet laks eller frikadeller. Den er også rigtig god i madpakken.

Er du også vild med blomkål? Så prøv en blomkålssalat med broccoli, ristede mandler og parmesanost. Den er mættende og smager godt både vinter og sommer.